ASSISTENTIEWONEN

ASSISTENTIEWONEN 2.0

"Hoe kan een samenleving assistentie-wonen faciliteren voor ouderen?"

UITDAGING

Wat is een alternatieve vorm van assistentiewonen?
Wie een dagje ouder wordt, wil vaak zo lang als mogelijk zelfstandig blijven thuis-wonen.
De tendens om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen maakt dat zorgverlening aan huis op een andere manier zal moeten worden georganiseerd.
Een gevoel van veiligheid en gemoedsrust is voor ouderen erg belangrijk. Vaak is dit een belangrijke (negatieve) motivator om de eigen woning te verlaten. Eenmaal deze senioren echter specifieke aandacht of zorg nodig hebben, kunnen assistentiewoningen wellicht soelaas bieden.
Maar voor sommige mensen mogen deze nieuwe woningen dan wel een interessante investering zijn, voor vele ouderen zijn ze duur en soms zelfs onbetaalbaar.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat senioren langer thuis, in hun vertrouwde omgeving blijven wonen of op tijd de stap zetten om te kiezen voor een assistentie-woning? Want wat betekent ‘assistentie-wonen’? Kan een wijk of buurt assistentie-taken op zich nemen? Kan diezelfde zorgverlening ook aan huis worden georganiseerd? Op wijk- of buurtniveau? In interactie met zorgactoren, technologie-ontwikkelaars én buurtbewoners? Hoe kan de bouwsector hier een cruciale rol in spelen en plekken creëren waar het aantrekkelijk wonen is - niet enkel voor ouderen, maar voor iedereen? Welke diensten, infrastructuur en mindset is daarvoor nodig? Wat zijn ‘must haves’, ‘nice to haves’ en ‘no-thanks’?
Nadenken over alternatieve oplossingen is dus de boodschap! Wij tekenden een participatie- en co-creatieproces uit.

PROCES EN DIENSTEN

D.m.v. een “Systemic Design Thinking proces” onderzoeken we in een participatietraject met ouderen, ondernemers, zorgverstrekkers en beleidsmensen de noden en wensen van ouderen en brengen we het bestaande systeem in kaart. Dit geeft ons de nodige inzichten om - met diezelfde stakeholders - aan de co-creatiefase te beginnen.
Daarvoor gebruiken we Lego Serious PLay® - een gekende techniek in de wereld van Design Thinking - om deelnemers op een ongedwongen maar intensieve manier te laten meewerken zonder enige voorkennis of creativiteitsvaardigheden. Hier bouwen de ouderen, ondernemers, zorgverstrekkers en beleidsmensen op een schematische/conceptuele manier - in team - hun specifieke oplossing voor hun assistentienoden en -wensen. Vervolgens deelt elke groep zijn standpunt én de respectieve oplossingen.
Deze “hands-on” methodologie is laagdrempelig, werkt stimulerend voor de creativiteit en stelt elke deelnemer in staat om complexe systemen op een eenvoudige manier te communiceren met ‘de anderen’. Een ‘eye opener’!
Tijdens het volledige proces wordt de online samenwerkingstool Miro gebruikt om alle partners niet enkel een (continu, online en/of off-site) visueel overzicht te geven van de stand van zaken maar ook de mogelijkheid te bieden om actief deel te nemen en feedback te geven op de input, het proces en de inzichten. Een online logboek!

IMPACT

Alle deelnemers worden ondergedompeld in de leefwereld van de ‘anderen’. Dit levert niet enkel respect en begrip op voor elkaars stellingnames maar zet aan tot het zoeken en vinden van gemeenschappelijke oplossingen.
De Bootcamp ‘Wonen & Zorg’ heeft relevante, innoverende en gefundeerde antwoorden gegeven op de vraag ‘wat voor senioren een aantrekkelijke woonomgeving is om langer zelfstandig te wonen’ maar ook nieuwe vragen opgeworpen. ‘Hoe?’ we die woonomgeving moeten realiseren en ‘Wie?’ daar een rol moet in spelen stelt ons voor nieuwe uitdagingen en voldoende stof voor een nieuwe Systemic Design Thinking traject!
Het proces, de inzichten, aanbevelingen en conclusies  voor beleid, industrie en zorgsector werden gebundeld en gedocumenteerd in een publicatie die officieel werd overhandigd aan het Kabinet van Volksgezondheid

Klant: Stad Aalst
Naam project: Bootcamp ‘Wonen en Zorg’
Opdracht via Ministry of Makers
Externe expertise: Urban Connector
Timing: 2018

Gerelateerde projecten

Share by: