MENTALLY

MENTALLY
EUROPEES PROJECT ROND MENTALE GEZONDSHEIDSZORG

"Hoe kunnen we de toegang tot de Europese mentale gezondheidszorg verbeteren en de competenties van de professionals versterken?"

UITDAGING

6 Europese landen, Nederland, Zweden, Noorwegen, Cyprus en Griekenland o.l.v. België laten samenwerken op gebied van de mentale gezondheidszorg.
De objectieven:
het verzamelen van de nodige wetenschappelijke gegevens met betrekking tot: perspectieven van gezondheidswerkers, perspectieven van patiënten, het openbare debat over geestelijke gezondheid
een multi-toepasbaar kader ontwikkelen om adequate toegang tot geestelijke gezondheidszorg te bereiken in termen van diagnose en behandeling.
tools en werkwijzen toegankelijk maken die de efficiëntie en effectiviteit van psychotherapeutische behandelingen kunnen verhogen.

PROCES EN DIENSTEN

D.m.v. een “Systemic Design Thinking proces” onderzoeken we in een participatietraject waarin de geestelijke gezondheidszorg zich in de 6 Europese landen aligneert en waarin ze verschilt. Psychologen, psychiaters, zorgverstrekkers en academici brengen barrières en hefbomen in kaart en delen inspirerende cases.
In de co-creatiefase vertalen diezelfde stakeholders - met behulp van op maat gemaakte creativiteitstools - de inzichten in vernieuwende ideeën en scenario’s.
Eén van de scenario’s wordt in een extra workshop vertaald naar een MOOC (Massive Open Online Cours) een ander in een Shared Discussion Platform.
Tijdens het volledige proces wordt de online samenwerkingstool Miro gebruikt om alle partners niet enkel een (continu, online en/of off-site) visueel overzicht te geven van de stand van zaken maar ook de mogelijkheid te bieden om actief deel te nemen en feedback te geven op de input, het proces en de inzichten. Een online logboek!

IMPACT

De MOOC wordt gelanceerd in september 2019 en is een work in progress.
Het hele traject zorgt ervoor dat 6 landen én Europa meer voeling hebben met elkaars problemen. Ze hebben niet enkel kennis genomen hebben van elkaars ‘best’ én/of ‘worst cases’ maar ook elkaars methodieken gebruikt om een betere mentale gezondheidszorg na te streven. Zo wordt het Nederlandse KOP model voor ‘Primary Mental Healthcare’ en het Belgische ‘Single Case Formulation’ voor een ‘Specialized Mental Healthcare’ nu in alle 6 landen gebruikt.
Het Mentally project heeft een sterke band gesmeed en ligt zeker aan de basis van toekomstige samenwerkingsprojecten.

Klant: UGent (Europees project)
Naam project: Mentally
Timing: 2018

Gerelateerde projecten

Share by: